Logo osteopathie praktijk De Osteo in Beuningen

Home > Behandelingen

Hoe ziet een osteopathie behandeling eruit?

"De kern van het probleem aanpakken door te zoeken

naar de onderliggende oorzaak staat bij DE OSTEO voorop''

Anamnese


Een osteopatische behandeling begint altijd met een uitgebreide anamnese, waarbij de osteopaat gerichte vragen stelt om een volledig beeld te krijgen van de specifieke klachten en mogelijke onderliggende oorzaken. Dit gesprek vormt de basis voor de verdere behandeling. Naast vragen over waar en hoe de pijn is ontstaan, zal de osteopaat ook informeren naar het medisch verleden, huidige en vroegere medicatie, erfelijke en familiaire aandoeningen, eerdere ongevallen en operaties. Ook levensstijl, zoals slaapgewoonten, voeding, en stressniveau, kan besproken worden om een compleet beeld te krijgen van de gezondheid van de patiënt. De anamnese helpt om een behandeling op maat te ontwikkelen, die specifiek gericht is op de unieke situatie van de patiënt.


Bewegingsonderzoek


Na de anamnese volgt een grondig bewegingsonderzoek om meer inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken van eventuele beperkingen in het lichaam. Dit onderzoek beperkt zich niet alleen tot de regio van het ongemak of de pijn, maar richt zich op het gehele lichaam. Zo worden niet alleen het bekken, de rug en de gewrichten, maar ook de spieren, organen en zelfs de schedel op beweeglijkheid getest. De osteopaat observeert daarnaast de algemene lichaamshouding, ook wel posturologie genoemd, om eventuele afwijkingen of onevenwichtigheden te ontdekken die mogelijk bijdragen aan de klachten. Dit onderzoek helpt bij het identificeren van verborgen spanningen en disfuncties die invloed kunnen hebben op het welzijn van de patiënt.


behandeling


De behandeling zelf bestaat uit het toepassen van zachte manuele technieken, zoals mobilisaties (lichte bewegingen van gewrichten en weefsels) en manipulaties, die gericht zijn op het herstellen van balans, functie en structurele integriteit van het lichaam. Deze technieken bevorderen niet alleen de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels, maar helpen ook bij het verminderen van gewrichtsrestricties en het stimuleren van de circulatie van bloed en lymfe. Dit ondersteunt het natuurlijke genezingsproces van het lichaam, waardoor herstel wordt bevorderd. Door deze holistische benadering tracht de osteopaat niet alleen symptomen te verlichten, maar ook de onderliggende oorzaken van klachten aan te pakken, zodat het lichaam op een natuurlijke manier kan herstellen en optimaal kan functioneren.


Vervolgbehandeling

Vaak vinden vervolgbehandelingen pas na 2-4 weken plaats. Dit interval is belangrijk omdat het lichaam de tijd moet krijgen om te reageren op de veranderingen die door de osteopathische behandeling zijn geïnitieerd. Gedurende deze tijd werkt het lichaam door met het herstelproces, en het is essentieel om het niet te overbelasten. Bij het volgende consult wordt beoordeeld hoe het lichaam heeft gereageerd op de behandeling en wordt het verdere behandelplan afgestemd op de actuele situatie van de patiënt. Hierdoor kan de osteopaat de voortgang nauwlettend volgen en waar nodig de behandeling aanpassen voor een optimaal resultaat.


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de aard en ernst van de klachten. Na drie tot vier behandelingen moet er doorgaans een duidelijke verbetering merkbaar zijn voor de patiënt, afhankelijk van of de klachten acuut of chronisch van aard zijn. Bij hardnekkige of langdurige klachten kan het nodig zijn om meer behandelingen te ondergaan, zodat de klachten duurzaam verholpen worden. De osteopaat zal dit regelmatig evalueren en bespreken met de patiënt, zodat er een realistische verwachting is van het behandeltraject.


Preventie


Voorkomen is beter dan genezen

Op de achtergrond kunnen klachten al aanwezig zijn, zonder dat ze duidelijk waarneembaar of voelbaar zijn. Vooral in het beginstadium van klachten kan een preventief onderzoek door een osteopaat waardevol zijn. Tijdens een preventieve check-up zoekt de osteopaat naar structuren in het lichaam die niet optimaal bewegen en die op de lange termijn een risico kunnen vormen voor blessures of aandoeningen. Door tijdig in te grijpen kunnen deze potentiële problemen worden aangepakt, voordat ze zich ontwikkelen tot serieuze klachten.

Wist u dat het in sommige van onze buurlanden gebruikelijk is om een pasgeboren kind preventief te laten onderzoeken door een osteopaat? Een bevalling is misschien wel de zwaarste beproeving die een mens in zijn leven ondergaat. Door een vroege osteopathische check-up kunnen eventuele spanningen of blokkades die tijdens de geboorte zijn ontstaan, worden opgespoord en verholpen. Zo krijgt uw kind de best mogelijke start in het leven, met een lichaam dat vrij is van restricties en optimaal kan functioneren.


Logo van osteopathie praktijk De Osteo

DE OSTEO

Schacht 41

6641 PV Beuningen

Nederland


E: info@deosteo.nl

T: 06 813 274 44

KvK: 71146911

Aangesloten bij NRO

unsplash