Een keizersnede laat onvermijdelijk een litteken achter, dat een natuurlijk onderdeel is van het genezingsproces van de huid en onderliggende weefsel. Dit litteken kan echter ongemakken veroorzaken, zoals jeuk, strak/hard gevoel, lokale pijn en soms zelfs rugpijn of andere lichamelijke klachten. Osteopathie kan een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de mobiliteit en het comfort van littekenweefsel na een keizersnede, en draagt bij aan een optimale genezing.
Een osteopathische behandeling kan bestaan uit het mobiliseren van het litteken, massage van het littekenweefsel, cupping, dry needling en tapen. Door deze technieken kan de beweeglijkheid van het weefsel worden verbeterd, verklevingen worden voorkomen en pijn worden verminderd.
Naast osteopathische behandelingen zijn er enkele technieken die u zelf kunt toepassen om de beweeglijkheid en het comfort van uw keizersnede-litteken te verbeteren.
Massage van het littekenweefsel kan helpen het herstel van de huid te bevorderen zodra de wond volledig is genezen. Enkele technieken voor zelfmassage zijn:
Het regelmatig insmeren van het litteken met natuurlijke oliën of crèmes, zoals producten met aloë vera, kan helpen om het weefsel soepel te houden en de genezing te ondersteunen. Deze producten kunnen ook helpen bij het verminderen van jeuk en het verzachten van de huid.
Als u merkt dat het littekenweefsel stijf aanvoelt of lijkt vast te zitten, overweeg dan om een afspraak te maken met een osteopaat of specialist. Zij kunnen u helpen om verklevingen te voorkomen en de beweeglijkheid te herstellen. Dit is vooral belangrijk bij littekens van een keizersnede, aangezien verklevingen in dit gebied ongemak kunnen veroorzaken in het dagelijks leven.
Een gezond en evenwichtig dieet is essentieel voor een goed herstel na een keizersnede. Voedingsstoffen zoals vitamine C spelen een cruciale rol bij de vorming van bindweefsel en het ondersteunen van het genezingsproces.
Door deze richtlijnen te volgen, kunt u zelf bijdragen aan een beter herstel van uw keizersnede-litteken.
- Gilbert, I., Gaudreault, N., & Gaboury, I. (2022). Exploring the Effects of Standardized Soft Tissue Mobilization on the Viscoelastic Properties, Pressure Pain Thresholds, and Tactile Pressure Thresholds of the Cesarean Section Scar. Journal of Integrative and Complementary Medicine, 28(4), 355–362. https://doi.org/10.1089/jicm.2021.0178
- Lubczyńska, A., Garncarczyk, A., & Wcisło-Dziadecka, D. (2023). Effectiveness of various methods of manual scar therapy. Skin Research and Technology: Official Journal of International Society for Bioengineering and the Skin (ISBS) [and] International Society for Digital Imaging of Skin (ISDIS) [and] International Society for Skin Imaging (ISSI), 29(3), e13272. https://doi.org/10.1111/srt.13272
- Martingano, D. (2016). Management of Cesarean Deliveries and Cesarean Scars With Osteopathic Manipulative Treatment: A Brief Report. The Journal of the American Osteopathic Association, 116(7), e22-30. https://doi.org/10.7556/jaoa.2016.093
- Molazem, Z., Mohseni, F., Younesi, M., & Keshavarzi, S. (2014). Aloe vera gel and cesarean wound healing; a randomized controlled clinical trial. Global Journal of Health Science, 7(1), 203–209. https://doi.org/10.5539/gjhs.v7n1p203
Wilt u meer weten over hoe osteopathie kan helpen bij het verbeteren van uw klachten na een keizersnede? Neem dan contact op met DE OSTEO voor een vrijblijvend gesprek of maak een afspraak. Wij staan klaar om u verder te helpen!
Schacht 41
6641 PV Beuningen
Nederland
E: info@deosteo.nl
T: 06 813 274 44
KvK: 71146911
Aangesloten bij NRO
© 2025 DE OSTEO | Aangesloten bij NRO | Veelgestelde vragen